Mikrobiom
Małgorzata Gurowska, Stanisław Łoboziak, Agata Szydłowska
Wszędzie
Każda i każdy z nas jest superjednostką składającą się z prawie tysiąca gatunków.
Jeden z nich to Homo sapiens. Cała reszta to nasz mikrobiom: mikroorganizmy żyjące wewnątrz nas lub na naszej skórze. Powoli uczymy się z nimi współegzystować, jedząc kiszonki i chroniąc je podczas antybiotykoterapii. Ale mikrobiom to nie tylko nasze towarzyszki bakterie, drożdże i grzyby. Miasto, powietrze i konkretne miejsca też mają swój unikalny mikrobiom, czyli koktajl z różnych mikroorganizmów. Osiadają na naszej skórze, przylepiają się do butów albo dłoni chwytających za klamkę lub drążek w autobusie. Wchodzą z nami w nieustanny kontakt, przechodzą od człowieka do człowieka, współtworzą świat, który zamieszkujemy, a czasami też – choć nie zawsze – mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. W próbkach pobranych w różnych dzielnicach Warszawy zostali zidentyfikowani między innymi następujący mikromieszkańcy: E. coli, Enterococcus, Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Serratia, S. aureus, Citrobacter, S. saprophyticus, Candida albicans, Streptococcus agalactiae, Pseudomonas aeruginosa, Candida sp.